• Slider 1

“Zo ben ik nu eenmaal”

Hoe vaak zeggen we dat niet? We bedoelen dan dat we er zelf niets aan kunnen doen, zo zijn we geboren, het hoort bij ons. Bijvoorbeeld als het maar niet lukt om af te vallen, of we houden het niet vol om te sporten, geven elke keer weer op. Op het gebied van relaties, hoe vaak denk je: snap je mij nu nog niet, je weet toch dat ik zo ben! Of je zegt tegen je kinderen, je weet dat ik hier niet tegen kan. Je stelt daarmee vast dat het zo is, en dat het niet veranderen zal, zo ben ik nu eenmaal.

Zo ben je niet, zo doe je

Dat klinkt heel anders, daar zit beweging in. Als ik zo doe heb ik ook een keuze om het anders te doen. Bij het voorbeeld van afvallen: als ik niet zo ben maar zo doe, dan is er een kans op verandering. In plaats van zo ben ik, kan ik dan zeggen: “zo doe ik het nu nog”, en door dat te zeggen open ik de deur naar verandering. Ik kan elke dag kiezen om het een beetje anders te gaan doen. En als je tegen je kinderen zegt: “ik kan hier niet zo goed tegen, kunnen we het ook anders doen”, is de kans groot dat er een begin van een oplossing wordt aangedragen.

Worden wie je ten diepste bent

Hoe kun je dat nu leren, afstappen van al die overtuigingen die je met je meedraagt. Nou, dat is veel eenvoudiger dan je denkt. Je kunt die oude patronen loslaten, maar voor je ze kunt loslaten moet je ze wel eerst in beeld brengen, je bewust worden van je huidige manier van denken. Begin maar eens  om elke keer dat je denkt “zo ben ik”, dit in je hoofd of hardop te veranderen in “zo doe ik”. Je geeft jezelf daarmee de sleutel voor verandering in handen. Dan zoek je een geschikt moment om er even over na te denken. In gedachten bekijk je de situatie, je doet dit zonder er over te oordelen, je kijkt alleen maar. Bijvoorbeeld: Je hebt voor de zoveelste keer een zak chips leeg gegeten terwijl je niet meer wou snaaien. Je hebt je negatieve gedachte: “zo ben ik” verandert in “zo doe ik”. Later zit je hier rustig over na te denken, liefst met je ogen dicht. Je ziet jezelf naar de kast lopen, de zak chips  eruit pakken en alles gaat op. Het liefst wil je nu beginnen met schelden op jezelf, of nog liever, stoppen met de oefening en gewoon weer doorgaan. Maar hou vol, blijf zonder oordeel naar jezelf kijken en voel wat er met je gebeurt. Misschien komen er tranen, of wordt je boos of voel je onrust, laat het gewoon gebeuren, hou het niet tegen. De oefening hoeft niet langer dan een paar minuten te duren. Let op hoe je je daarna voelt. Als je er een gewoonte van maakt dit regelmatig te doen ruim je heel veel oud zeer op en wordt je steeds meer wie je ten diepste al bent!

Ook toe aan een veranderingsproces? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. 


Hannie Warmelink
Re-spect coaching

  • Afspraak op korte termijn
  • Brede kennis en ervaring
  • Bekwaam en betrouwbaar
  • Vrijblijvend kennis maken

Contact stel je vraag?


    Volg ons op socialmedia

    Logo Nobco

    BEL DIRECT