• Slider 1

Ja klinkt alleen geloofwaardig van iemand die ook nee kan zeggen

Zo op het oog een logische uitspraak. Hoe werk dat dan? Als iemand duidelijk voor zijn of haar mening durft uit te komen nemen we die persoon over het algemeen behoorlijk serieus. En hij of zij krijgt vaak weinig tegengas en neemt dan aan dat iedereen het er mee eens is. We durven dan vaak onze nek niet uit te steken en laten het maar gaan of praten een beetje mee. Bijvoorbeeld op je werk, er worden negatieve verhalen over iemand vertelt, je zou wel tegengas willen geven, maar ja, wat vinden ze dan van jou, hoor je er dan nog wel bij? Of je schoonmoeder regelt een vakantie voor jullie, je hebt eigenlijk geen zin om mee te gaan, maar hoe zeg je dat zonder ruzie te krijgen? Vaak kies je dan maar voor “de lieve vrede” en je houdt je stil. Of je wordt gevraagd om te helpen schoonmaken op de school van je kind, eigenlijk past het niet in je agenda, maar ja, wie gaat het dan doen?

 

Hoe goed kan ik nee zeggen?
Als je je herkent in bovenstaande situaties ben je waarschijnlijk ook iemand die het moeilijk vindt om nee te zeggen. Je voelt je verantwoordelijk voor heel veel mensen en situaties of je bent bang om af te gaan, bang om afgewezen te worden. Ik vind het ook moeilijk om nee te zeggen en ik ervaar dat soms als knap lastig. Want als je dan weer eens ja hebt gezegd wat eigenlijk een nee had moeten zijn, hoe vervelend voel je je dan. Het voelt als falen, als mislukken, als jezelf in de steek laten. Je wordt er moe van.

 

Gelukkig is het nooit te laat om nee te leren zeggen
De hoogste tijd dus om daarmee aan de slag te gaan, om te oefenen met geloofwaardig zijn. Eerst in het klein, bij kleine beslissingen nadenken of dit echt is wat je wilt, of het een volmondig “ja” is. Ga je wel of niet koffiedrinken bij je moeder, wil ik het echt of ga ik alleen uit verplichting? Of je meegaat naar dat concert, doe ik het omdat ik er zin in hebt of omdat ik mijn vriend niet wil teleurstellen? Als een collega vraagt om feedback, speel ik dan op safe of durf ik opbouwende kritiek te geven? En iedere keer dat het je lukt merk je dat je er plezier in krijgt om te luisteren naar je “eigen wijsheid”, je wordt er blij van! Er is namelijk iets in jou dat altijd weet of het klopt wat je zegt. En als bonus wordt je ook voor je omgeving zichtbaarder, zien ze je staan en gaan rekening met je houden omdat ze merken dat je nee kunt zeggen!

 

Zin om actief op zoek te gaan naar jouw “eigen wijsheid”?
Neem gerust vrijblijvend contact met me op! 


Hannie Warmelink
Re-spect coaching

  • Afspraak op korte termijn
  • Brede kennis en ervaring
  • Bekwaam en betrouwbaar
  • Vrijblijvend kennis maken

Contact stel je vraag?


    Volg ons op socialmedia

    Logo Nobco

    BEL DIRECT