• Slider 1

De tijd vliegt, zorg ervoor dat je zelf de piloot bent!

 

Een veelgehoorde tekst, en in ieder geval voor mij zeer herkenbaar! Hoe komt het dat we het vaak zo ervaren, dat de tijd door onze vingers glipt? Daarover nadenkend komt er een beeld bij me op van iets wat ik regelmatig ervaar tijdens vakanties. Als we gearriveerd zijn op de plaats van bestemming heb ik eerst vaak het idee alsof ik op een tussenstation ben beland. Ik ben niet meer thuis, maar ik ben ook nog niet op de plek van bestemming. De klok is niet meer leidend, maar ik let nog wel op hoe laat het is. Vervolgens kom ik echt “aan” en krijg ik het idee dat ik een zee van tijd heb. Een heerlijk gevoel van vrijheid, en ook het besef dat er veel tijd zit in een dag, want wat kun je eigenlijk veel verschillende dingen doen op één dag!

De tijd als vervreemding

De dagen gaan voorbij, ik geniet volop van al die niet vooraf ingevulde tijd. Maar dan komt onherroepelijk “de tweede helft”, ik realiseer me dat ik vanaf dat moment ga aftellen. En met het aftellen voel ik ook dat de tijd weer een andere dimensie krijgt, een soort vervreemding van het gevoel van vrijheid. Er komt een grens in zicht. De tijd van onbevangen genieten, lummelen, luieren en lezen gaat geleidelijk over in een afgebakend terrein van willen, kunnen en moeten. Ik begin alweer te denken aan wat er thuis en op mijn werk op me wacht en maak alvast een planning voor de eerste dagen. De tijd lijkt weer sneller te gaan en glipt me door de vingers.

Zorg ervoor dat je zelf de piloot bent

Wat kan ik leren van deze ervaring, hoe kan ik zorgen dat ik dat gevoel van vrijheid ook tijdens mijn leven van alledag ervaar en dat ik daarvoor niet op vakantie hoef te gaan? Ik denk dat de centrale vraag is: “waar ben ik in mijn gedachten, ben ik in het verleden, ben ik in de toekomst of ben ik in het nu?” Als jij ook zo iemand bent die het gevoel heeft dat de tijd vliegt, ga dan regelmatig even rustig zitten en kijk naar jezelf en naar je gedachten. Wat gaat er door je heen, gaan die gedachten over nu, over wat je op dit moment moet, gaan ze over wat je al gedaan hebt of ben je bezig met wat er allemaal wel zou kunnen gebeuren, bezig met toekomst voorspellen? Als je eerlijk kijkt ontdek je dat je gedachten voortdurend over het verleden of over de toekomst gaan en dat het nu, op dit moment, best wel goed met je gaat. Op het moment dat je je dat realiseert stap je uit de tijd en voel je een diepe ontspanning. Ieder moment dat je ervoor kiest om echt in het nu te zijn, komt er rust in je systeem, ontsnap je als het ware aan de tijd. Onze grootste geluksmomenten zijn die momenten dat we volledig aanwezig zijn, niet in het verleden, niet in de toekomst, maar in het hier en nu. Ga de uitdaging aan en word de piloot van je eigen tijd, want zoals Phil Bosmans het zo mooi zegt: “Tijd is geen snelweg tussen de wieg en het graf, maar ruimte om te parkeren in de zon!”

 


Hannie Warmelink
Re-spect coaching

  • Afspraak op korte termijn
  • Brede kennis en ervaring
  • Bekwaam en betrouwbaar
  • Vrijblijvend kennis maken

Contact stel je vraag?    Volg ons op socialmedia

    Logo Nobco

    BEL DIRECT