• Slider 1

Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je het kunt zijn

Ik dacht dat ik een mooie uitspraak van Loesje had gevonden om over te schrijven. Stof tot nadenken dus, wie ben ik eigenlijk en wanneer kwam ik mezelf tegen. Er kwam van alles langs maar niets leidde tot een zinnig schrijfsel, mijn hoofd leek leeg te zijn, geen inspiratie. Niet dat ik mezelf niet regelmatig ben tegengekomen in mijn leven, maar juist dat zoeken naar voorbeelden leek een aanslag op mijn zelfvertrouwen. Wie ben ik eigenlijk, en ben ik wel wie ik wil zijn? Waar gaat het met mijn leven naar toe en durf ik mijn dromen te leven. Al dat soort gedachten en gevoelens vielen over me heen en ik voelde me wiebelig worden. Wie denk ik wel niet dat ik ben om hier iets zinnigs over te kunnen zeggen? En toch ga ik het proberen!

Jezelf tegenkomen, wat betekent dat voor jou

Voor mij betekent dat het overschrijden van mijn grenzen. De eerste keer dat ik mezelf tegenkwam had ik nog geen flauw idee dat ik grenzen had, laat staan dat ik er over heen kon gaan. Ik voelde me moe en lusteloos, had lichamelijke klachten, angstgevoelens, leegte en weinig tot geen verbinding met mijn lijf. Ik leefde voornamelijk met mijn hoofd, dacht dat je daarmee alles kon oplossen. Uiteindelijk gaf datzelfde lichaam de grens aan, stop, dit kan niet meer. Burnout, overspannen, overwerkt, je kunt er allerlei etiketten opplakken maar de inhoud is hetzelfde. Je hebt jezelf opgesoupeerd, de koek is op. Misschien herken je er iets in van jezelf, en hoewel ieders verhaal uniek is, zijn er vaak ook veel overeenkomsten. Eén ding is voor iedereen gelijk, elke crisis vraagt om verandering, om aandacht voor dat deel van jou waar je voor wegloopt, om een pauze, een heroriëntatie op je kijk op het leven. Alles wat er gebeurt in je leven wil gezien en gevoeld worden, dat noemen we verwerken, en daar zit niet voor niets het woord “werken” in. Doe je dat niet, dan “bewaart” je systeem dat voor een later moment en dan krijg je het met rente terug. Gelukkig is ook elke crisis een kans, een kans om het anders te gaan doen.

Jezelf zijn, wat is dat

Soms vind je er de tijd niet voor, ben je te druk met andere belangrijke dingen. Helemaal niet erg, als het maar geen gewoonte wordt om niet te luisteren naar de signalen van je lijf. Hoofdpijn, niet altijd gelijk een paracetamolletje maar ook eens de tijd nemen om uit te rusten, om te kijken naar wat je op dat moment eigenlijk nodig hebt. Misschien een wandeling, een stukje lezen, muziek luisteren of wat dan ook. Of bij onrustgevoelens, gelijk je telefoon pakken, iemand bellen, gaan hardlopen of naar de sportschool, hard aan het werk gaan. Ga in plaats daarvan eens even zitten met dat wat je voelt. Mag het er zijn, mag het gezien worden. Bouw rustmomenten in, kleine breaks waarin je even tijd neemt om aandacht te hebben voor jezelf. Bedenk waar je blij van wordt en ga dat doen. Het zal je verbazen wat het met je doet als je iedere dag bewust iets leuks doet voor jezelf. Het hoeven geen grote dingen te zijn, een kopje koffie met aandacht opdrinken, muziek luisteren, een stukje lopen, een vriendin bellen, een kaartje sturen. Door die aandacht wordt het gaandeweg steeds duidelijker wat jij nodig hebt om je goed te voelen. En dat is denk ik wat er wordt bedoeld met jezelf zijn, op goede voet staan met jezelf. Daardoor ga je merken dat je meer bent dan je werk, dan je sport, dan moeder of partner. Je ontdekt gaandeweg die diepere stroom in jezelf, dat deel waarin je je verbonden voelt met alles wat leeft. En dan ligt overal een stukje geluk voor het grijpen; het zien van een zonsondergang, een bloem, een huppelend kind, een lekker ijsje, een drankje op een terras. Het leven is zo gek nog niet!


Hannie Warmelink
Re-spect coaching

  • Afspraak op korte termijn
  • Brede kennis en ervaring
  • Bekwaam en betrouwbaar
  • Vrijblijvend kennis maken

Contact stel je vraag?    Volg ons op socialmedia

    Logo Nobco

    BEL DIRECT